Redigera eller skapa en artikel till Wikipedia

Vem som helst kan redigera och skapa artiklar på wikipedia, det är själva grundidén med ”den fria encyklopedin” som den också kallar sig. Som konservatorer har vi en mängd specialkunskap som vi skulle kunna dela med oss av på wikipedia. Detta kan bidra till att upplysa allmänheten om att vi konservatorer finns men även öka kunskapen om bevarande och om vårt kulturarv vilket i förlängningen kan bidra till att förbättra kulturvården.

Kom igång med Wikipedia

Tryck på knappen för att se information om hur nybörjare kan komma igång med att själva bidra på Wikipedia (öppnas i ny flik).

Här nedanför finns även en kort steg för steg guide.

Steg 1: Skapa en användare

Det går att redigera artiklar utan att vara medlem, men det är inte att rekommendera. Att skapa en användare är givetvis helt gratis och allt som krävs är ett användarnamn och ett lösenord.

Steg 2: Redigera din användarsida

På samma sätt som vem som helst kan skapa och redigera artiklar så kan även vem som helst utvärdera andras ändringar och tillägg. Systemet är tänkt att vara självreglerande på det viset för att minimera risken för felaktigheter. Den som har en användare har därför möjligheten att skriva några rader om sig själv rörande intresseområden, erfarenhet och utbildning. Det gör det lättare för användarna att ta ställning till andra användares bidrag. Som konservator kan det därför vara bra att skriva vilken utbildning du har och vilken inriktning du har inom konservering.

Alla användare på wikipedia får en egen artikelsida som heter ”Användare:Användarnamn”. Du kommer till sidan genom att klicka på ditt användarnamn i listan längst upp till höger på wikipedias hemsida. Denna sida redigeras på samma sätt som andra artiklar på wikipedia.

Steg 3: Börja bidra

För att bidra till wikipedia kan användarna exempelvis lägga till information i redan existerande artiklar, ändra felaktig information, bidra med källor i existerande artiklar eller skapa helt nya artiklar på områden som saknas. Det är lättast att börja med att bara lägga till information i existerande artiklar. Ta för vana att lägga till information om de objekt eller områden du har fördjupat dig i genom jobbet. Exempelvis så saknas ofta uppdaterad information om konserveringar av det kyrkliga kulturarvet.

Pin It on Pinterest

Share This